enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
40,1735
EURO
47,0678
ALTIN
4.327,67
BIST
10.358,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
30°C
İstanbul
30°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
29°C
Pazar Açık
31°C
Pazartesi Açık
32°C
Salı Parçalı Bulutlu
31°C

Çocuğunuz skolyoz mu?

Çocuklarda en sık rastlanan omurga problemlerinden biri, skolyoz. Doç. Dr. Celaleddin Bildik, “Omuzlarda ve kalçada asimetri, bacak boyu farkı ve leğen kemiğinde dengesizlik, sırt ve bel ağrısı, sürekli eğik durma görüldüğünde hemen bir uzmana başvurulmalı” dedi.

Çocuğunuz skolyoz mu?
REKLAM ALANI
29.04.2025 06:12
2
A+
A-

Ağır okul çantaları, uzun saatler bilgisayar veya tablet başında oturmak ve yanlış duruş alışkanlıkları, çocukların omurga sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor. Çocukluk döneminde kazanılan bu kötü alışkanlıkların ilerleyen yaşlarda skolyoz, kifoz, lordoz gibi omurga hastalıklarına ve sırt-bel ağrılarına yol açabileceğini belirten Ataşehir Florence Nightingale Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Celaleddin Bildik, “Özellikle sinsi ilerleyen skolyoz, çocuklarda en sık rastlanan omurga problemi olarak öne çıkıyor.

Omuzlarda ve kalçada asimetri, bacak boyu farkı ve leğen kemiğinde dengesizlik, leğen kemiğinde ve bel bölgesinde dengesizlik veya eğrilik, sırt ve bel ağrısı, çocuğun sürekli eğik durması veya duruş bozukluğu görüldüğünde ailelerin vakit kaybetmeden bir uzmana başvurması gerekiyor” dedi.

DOĞRU OTURUŞ NASIL OLMALI?

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Çalışma masası ve sandalyenin çocuğun boyuna uygun olması gerektiğini söyleyen Bildik, “Masanın dirsek hizasında konumlaması gerekiyor. Bilgisayar veya tablet ekranı göz hizasında olmalı, başın öne eğilmesini önlemek için yükseltici kullanılmalı. Bilgisayar ve tablet kullanımı günde en fazla 2 saat olmalıdır. Her 30-40 dakikada bir ayağa kalkarak esneme ve germe hareketleri yapılmalı. Sırt, sandalyenin arkalığına tam olarak yaslanmalı, omuzlar geride ve rahat olmalı. Dizler 90-100 derece açıda olmalı ve ayaklar yere düz şekilde temas etmeli. Ayakların havada kalıyorsa destekleyici bir basamak kullanılmalı” şeklinde konuştu.

YÜZME VE PİLATES

Düzenli fiziksel aktivitenin omurga esnekliği ve dayanıklılığına olumlu katkı sunduğunu vurgulayan Bildik, “Omurgayı destekleyen yüzme özellikle 4 yaş ve üzeri çocuklar için uygun. Pilates ve yoga, 6 yaş çocukların denge ve duruş kaslarını güçlendiriyor. 5 yaş grubu için bale ve dans, postürü düzeltip esnekliği artırırken, jimnastik ise 4 yaş üzeri çocuklarda omurga gelişimini destekliyor. Çocuklar bu sporları haftada 2-3 gün, 30-45 dakika süreyle yapabilir” değerlendirmesi yaptı.

AMELİYAT NE ZAMAN YAPILABİLİR?

Omurga eğriliği 20-40 derece arasındaysa, korse tedavisi önerildiğini ifade eden Bildik, “Korse, omurganın daha fazla eğrilmesini engellemek ve çocuğun gelişimini desteklemek için kullanılıyor. Ancak korsenin etkili olabilmesi için doktorun önerdiği süre boyunca düzenli takılması şart. Daha düşük eğrilikleri de önemsemek gerekir. Fizik tedavi protokolleri ile eğriliğin kontrol edilmesi önemli” değerlendirmesi yaptı. Bildik, omurga eğriliği 40-50 dereceyi aşarsa ve düşük eğrilikler hızla büyürse ameliyat seçeneğinin düşünülebileceğini ifade etti.

DENGESİZ YÜK BİNİYOR

Omurga sağlığını korumak için çocuklara ergonomik oturma düzeni sağlamak, çanta kullanımını doğru şekilde öğretmek ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırmak gerektiğini vurgulayan Bildik, “Ağır sırt çantaları doğrudan skolyoza sebep olmasa da omurgaya dengesiz yük bindirerek duruş bozukluklarına ve sırt ağrılarına yol açabiliyor. Çocukların çantalarının ağırlığının vücut ağırlıklarının yüzde 10’unu geçmemesi, çantanın her iki omuzda dengeli taşınması ve ekran başında geçirilen sürenin sınırlandırılması gerekiyor” şeklinde konuştu. Bildik, skolyozun ilerlemesini önlemek için erken teşhisin önemine dikkat çekti.

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.