Hamas, 18-19-20 Nisan’ı İsrail’e karşı “küresel öfke günleri” ilan ederek Gazze Şeridi’ndeki soykırıma ABD desteğinin ve uluslararası toplumun suç ortaklığının protesto edilmesini istedi.
Gelecek hafta boyunca Gazze’yi desteklemek, İsrail saldırılarını kınamak ve durdurmak için dünyanın dört bir yanında gösteriler, oturma eylemleri ve protestolar düzenlenmesi çağrısı yapıldı.
Dünya çapındaki Gazze ile dayanışma gösterileri çağrılarının takdirle karşılandığı belirtilen açıklamada, çeşitli ülkelerdeki öğrenciler ve sendikaların 22 Nisan’da Gazze’ye destek amacıyla yaptığı grev çağrısının desteklendiği kaydedildi.
Gazze’ye destek gösterilerine katılmanın önemine vurgu yapılan açıklamada, “Bu küresel haftaya katılarak utanç verici sessizliği bozmak, saldırıların durması ve kuşatmanın kaldırılması için herkesin insani ve tarihi sorumluluğu bulunduğu” ifade edildi.
İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nde 19 Ocak’ta yürürlüğe giren ateşkesin ardından 18 Mart sabahı şiddetli saldırılarına yeniden başladı.
İsrail ordusunun saldırıları yeniden başlatmasından itibaren çoğunluğu yaşlı, kadın ve çocuk olmak üzere 1630 Filistinli hayatını kaybetti, 4 bin 302 kişi yaralandı.
İsrail’in Gazze Şeridi’ne 7 Ekim 2023’ten bu yana düzenlediği saldırılarda ise yaşamını yitiren Filistinlilerin sayısı 51 bine yaralıların sayısı 116 bin 343’e yükseldi.
Ateşkesi bozan İsrail, yeni ateşkes tekliflerini reddettiği gerekçesiyle Hamas’a karşı “gittikçe artan askeri güçle” hareket edeceğini duyurdu.
Hamas ise “İsrail’in verdiği sözlere uymadığını ve ateşkese arabulucu ülkelerin gözü önünde sorumluluklarını yerine getirmeyerek Gazze Şeridi’nde Filistin halkına karşı soykırımı yeniden başlattığını” açıkladı.
İsrail’in Gazze’ye saldırıları, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet Direktörü’nü görevden alması gibi tartışmalı siyasi adımlarının gölgesinde başlatması dikkati çekti.