enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
40,1749
EURO
47,1186
ALTIN
4.332,24
BIST
10.343,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
30°C
İstanbul
30°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
30°C
Pazar Açık
31°C
Pazartesi Açık
32°C
Salı Parçalı Bulutlu
32°C

İnşaat sektöründe devrim: Çimento yerine mantar tuğlalar

Bilim adamları, mantar ve bakteri kullanarak kendi kendini onarabilen, çevre dostu bir yapı malzemesi geliştirdi. Yeni buluş, betonun yerini alabilecek sürdürülebilir bir alternatife işaret ediyor.

İnşaat sektöründe devrim: Çimento yerine mantar tuğlalar
REKLAM ALANI
05.05.2025 08:36
0
A+
A-

ABD’nin Montana eyaletinde araştırmacılar, mantarların yeraltında oluşturduğu kök benzeri yapılar olan miselyumları kullanarak yaşayan ve kendini onarabilen bir yapı malzemesi geliştirdi. Bu malzeme, esnek ve süngerimsi yapısına rağmen sertleşerek taşıyıcı hale geliyor.

Araştırma lideri Dr. Chelsea Heveran, bu keşfin, çevreye zarar veren çimentonun yerine geçebilecek biyolojik bir yapı malzemesi geliştirme yolunda önemli bir aşama olduğunu vurguladı. Çimento üretiminin yıllık 4 milyar tondan fazla olduğu ve küresel karbon salımının %8’ine neden olduğu biliniyor.

Kireçtaşı benzeri yapı: Bakteri ve miselyum bir arada

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Araştırmacılar, miselyumlara kalsiyum karbonat üretebilen bakteriler ekledi. Bu süreçte bakteriler, miselyumu kemiksi bir yapıya dönüştürdü. Böylece dayanıklı, uzun ömürlü ve canlı bir yapı malzemesi elde edildi.

Yeni geliştirilen bu “canlı” malzeme, bakterileri dört haftaya kadar aktif tutabiliyor. Araştırmacılar, gelecekte bu yapıların hava kalitesini algılayabileceğini veya çatlakları kendiliğinden onarabileceğini düşünüyor.

Her ne kadar bu buluş heyecan verici olsa da, uzmanlar bunun henüz küçük çaplı bir deney olduğunu, geniş ölçekli inşaatlarda kullanılabilmesi için çok daha fazla test gerektiğini belirtiyor.

Uzayda ya da afet bölgelerinde umut olabilir

Bilim adamları, bu tarz yapı malzemelerinin özellikle afet bölgelerinde ya da uzayda altyapı inşa etmek için ideal olabileceğini düşünüyor. Çünkü çimentoyu taşımak yerine, bu malzemeler yerinde üretilebilir.

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.