enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
40,1735
EURO
47,0678
ALTIN
4.327,67
BIST
10.358,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
30°C
İstanbul
30°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
30°C
Pazar Açık
31°C
Pazartesi Açık
32°C
Salı Parçalı Bulutlu
32°C

İnsanlık yok olduğunda Dünya’yı ele geçirecek tür belli oldu

İnsanlık sonrası bir dünyada en baskın tür hangisi olurdu? Bilim adamlarına göre cevap ne bir memeli ne de bir kuş… Okyanusların derinliklerinden gelen zeki ve yalnız bir canlı, geleceğin hakimi olmaya aday.

İnsanlık yok olduğunda Dünya’yı ele geçirecek tür belli oldu
REKLAM ALANI
24.06.2025 10:48
0
A+
A-

Uzak bir gelecekte, Dünya artık insanların egemenliğinde olmayabilir.

Gürültülü şehirlerin, otoyolların ve insan eliyle kurulmuş altyapının yok olduğu, doğanın yavaş yavaş yeniden kontrolü ele geçirdiği bir gezegeni hayal edin.

SORUNUN CEVABI MEMELİLERDE DEĞİL

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Peki, böyle bir dünyada hangi tür baskın hale gelir? Şaşırtıcı şekilde bu sorunun cevabı bir memeli değil, okyanusların derinliklerinden gelen bir canlı: ahtapot.

Genellikle hayvan zekası tartışmalarında göz ardı edilen ahtapotlar, insanlık sonrası bir dünyada en güçlü hayatta kalanlardan biri olabilir.

“HAYVANLAR ALEMİNİN EN ZEKİSİ”

Gelişmiş problem çözme yeteneklerine sahip olan bu canlılar, kavanoz açmak, alet kullanmak ve kafeslerden kaçmak gibi oldukça karmaşık görevleri yerine getirebiliyor. Oxford Üniversitesi’nden Profesör Tim Coulson’a göre, “Zekaları hayvanlar aleminin en gelişmişlerinden biri.”

Çoğu memelinin aksine karmaşık sosyal yapılarla değil, yalnız yaşamla uyumlu olan ahtapotlar, bu bireysellik sayesinde başka türlerin zorlanacağı bir dünyada başarılı olabilir. Yunuslar ya da kargalar gibi oldukça sosyal hayvanlar, insan etkisi olmadan zorluk çekebilirken; ahtapotlar iş birliğine ihtiyaç duymadan varlıklarını sürdürebilir.

AHTAPOTLAR KARAYA ÇIKABİLİR Mİ?

Profesör Coulson, bir gün ahtapotların okyanusları terk edip karayı fethedecek şekilde evrimleşebileceğini öngörüyor.

Eşsiz zekaları ve fiziksel yetenekleri, onları barınak inşa etmeye, alet kullanmaya ve karasal ortamları keşfetmeye uygun hale getirebilir. Kemiksiz yapıları karada hareket etmelerini zorlaştırsa da, yüksek adaptasyon yetenekleri bu zorluğu aşmalarını sağlayabilir.

Ahtapotların bir gün şehirler kurması ya da geyik gibi kara hayvanlarını avlaması bugün için bilimkurgu gibi gelebilir; ancak insan sonrası bir dünyada böyle bir evrimsel yol imkansız değil.

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.