enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,1008
EURO
43,4851
ALTIN
4.076,20
BIST
9.317,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Açık
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
16°C
Çarşamba Çok Bulutlu
16°C

Kahverengi kokarcanın baş düşmanı: Bir senede 750 bin samuray arısı üretilecek

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, kahverengi kokarca zararlısına karşı biyolojik mücadele için laboratuvarın kapasitesini yaklaşık 5 kat artırarak 750 bin samuray arısı (parazitoit) üretimi yaparak bu yıl doğaya salacak. 2025 yılı için hedeflerini açıklayan Enstitü Müdürü Doç. Dr. Betül Bayraklı, “Kışlaklardan topladığımız 100 bin kahverengi kokarcadan üretilen yumurtaları kullanarak 20 personelle tam kapasite çalışarak 750 bin parazitoit üretimi gerçekleştireceğiz” dedi.

Kahverengi kokarcanın baş düşmanı: Bir senede 750 bin samuray arısı üretilecek
REKLAM ALANI
23.03.2025 12:36
0
A+
A-

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, kahverengi kokarca zararlısına karşı biyolojik mücadele için laboratuvarın kapasitesini yaklaşık 5 kat artırarak üretimini yapmaya başladığı 750 bin samuray arısını bu yıl doğaya salacak. Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliğinin desteğiyle Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, samuray arısı üretimi için kışlaklardan 100 bin adet kahverengi kokarca topladı. Enstitüde bulunan 4 laboratuvardaki bölmelere yerleştirilen kahverengi kokarcalardan elde edilen yumurtalardan parazitoit üretimi gerçekleştiriliyor. Enstitü tarafından üretilecek 750 bin samuray arısı, haziran ayı içinde Karadeniz Bölgesi’ndeki şehirlerde kahverengi kokarca ile mücadele için doğaya bırakılacak.

Enstitü Müdürü Doç. Dr. Betül Bayraklı AA muhabirine, kahverengi kokarcanın 300’ün üzerinde bitki türünden beslenerek ciddi ekonomik kayıplara yol açtığını söyledi.

Enstitünün kahverengi kokarca zararlısına karşı yürütülen çalışmalarda koordinatör olarak görev aldığını anlatan Bayraklı, “Enstitü, etkin mücadele yöntemlerini araştırmanın yanı sıra parazitoit üretimi de gerçekleştiriyor. Bu kapsamda 2021 yılında Biyolojik Mücadele Laboratuvarı kurulmuş ve İtalya’dan Trissolcus japonicus (samuray arısı) adlı yumurta parazitoiti ithal ederek üretim ve salım çalışmalarına başlanmıştır.” dedi.

YAZI ARASI REKLAM ALANI
4 İKLİMLENDİRME ODASINDA ÇALIŞILIYOR

Enstitüde geçen yıl 207 bin parazitoit üretimi yapıldığını ve 34 şehirde salındığını hatırlatan Doç. Dr. Bayraklı, “Tarım ve Orman Bakanlığımızın 2025 yılı hedefi ise 1 milyon parazitoit üretimi gerçekleştirmektir. Bu doğrultuda kapasitemiz 5 kat artırılmıştır. Enstitümüz 4 iklimlendirme odasında 20 personel ile tam kapasite çalışarak 100 bin kahverengi kokarca yumurtasından 750 bin parazitoit üretimi gerçekleştirecek.” ifadesini kullandı.

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Bitki Sağlığı Bölümü’nde görevli Şeyma Çakır ise üretim konusunda bilgi vererek, şunları kaydetti:

“Trissolcus japonicus üretimi için kahverengi kokarcalarının yumurtalarına ihtiyacımız var. Kahverengi kokarcaları kışlaklardan topladıktan sonra laboratuvardaki kafeslerin içine dişi erkek ayrımı yapacak şekilde yerleştiriyoruz. Daha sonra besinlerini günlük değiştirerek yumurtlamasını sağlıyoruz. Sonra kahverengi kokarcanın yumurtalarını yapraklar üzerinden topluyoruz. Yumurtaları kayıt altına alıyoruz. Sonrasında eksi 80 dereceye koyuyoruz. Buraya koymamızın sebebi kahverengi kokarcanın yumurtası içindeki embriyonun ölümünü sağlıyoruz. Eksi 80 dereceden çıkarttıktan sonra artık yumurtadan kahverengi kokarca çıkmıyor. Bizim amacımız da bu yumurtalardan parazitoit olan Trissolcus japonicusun çıkışını sağlamak. Küçük tüplerin içine yumurtaları yerleştirerek Trissolcus japonicusun bu yumurtalardan çıkmasını sağlıyoruz.”

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.