Memur sendikalarının kamu mühendislerinin sorunlarını sık sık gündeme getirmeleri hatta bazılarının kırmızı çizgi ifadelerini kullanmaları ister istemez gündemde yerini almaya başlamıştır. Konu ne kadar çok gündeme getirilirse ilgililerde farkındalık oluşturacağı kaçınılmazdır. Bu yazımızda da konuyu açıklamaya ve gündemde tutmaya çalışacağız. I MEMUR SENDİKALARI MAKUL ADIMLAR ATMALI Sosyal medya hesabımdan yaptığım paylaşımda; “Kamu mühendislerinin sorunları unutuldu ve gündemden düştü. Çalıştay
Memur sendikalarının kamu mühendislerinin sorunlarını sık sık gündeme getirmeleri hatta bazılarının kırmızı çizgi ifadelerini kullanmaları ister istemez gündemde yerini almaya başlamıştır. Konu ne kadar çok gündeme getirilirse ilgililerde farkındalık oluşturacağı kaçınılmazdır. Bu yazımızda da konuyu açıklamaya ve gündemde tutmaya çalışacağız.
Sosyal medya hesabımdan yaptığım paylaşımda; “Kamu mühendislerinin sorunları unutuldu ve gündemden düştü. Çalıştay sonuçları ne kadar işe yaradı doğrusu bilemiyoruz. Memur sendikalarının bu konuda makul adımlar atmaları gerekiyor. Merakla bekliyoruz.” ifadesini kullanmıştım.
Sonrasında da gelen yorumlarla konuyu köşede açıklamaya ve gündemde tutmaya çalıştım. Memur sendika başkanlarının sosyal medya hesaplarından konuyla ilgili yaptıkları paylaşımlar ister istemez gündem oluşturmaktadır. Çalıştayların ve sosyal medya paylaşımlarının tek başına sonuç getirmesi oldukça zordur ancak konunun sıcaklığını koruması açısından yapılan beyanlar da değerlidir.
Bu konuda en değerli adımlar ise makul ve yapılabilir taleplerin ortak akılla gündeme güçlü bir şekilde getirilmesidir. Yapılamayacak ve sistem bozacak talepler netice vermeyecektir.
Memur sendikaları istedikleri takdirde bir araya gelerek ortak açıklama yapabilmektedir. Kamu mühendislerinin sorunları hakkında yapılacak ortak bildiri ve yol haritası oldukça önemlidir. Bu nedenle konunun muhataplarına haklı taleplerin somut öneriler ışığında ortak bir metinle açıklanması ve anlatılması oldukça önemlidir.
Özellikle de yaklaşan toplu sözleşme görüşmelerinde kamu mühendislerinin sorunlarının çözümü için çok güçlü bir şekilde gündeme getirilmesi gerekmektedir. Şuan itibarıyla memur sendikalarının tamamına yakınının kamu mühendislerinin sorunlarının farkında olması ve bu sorunları dillendirilmesi oldukça kıymetlidir.
Bu çerçevede kamu mühendislerinin başta meslek kanunlarının çıkarılması gerekmektedir. Yine bunların özlük haklarında ve ek göstergelerinde sorun olduğu konusunda hem fikir olunduğu görülmektedir. Konuyla biraz ilgisi olanların 3600 ek gösterge düzenlemesi sonrasında en büyük mağduriyet yaşayan grubun başında kamu mühendislerinin geldiği görülecektir.
Gelinen noktada ise çalıştay ve sosyal medya paylaşımları dışında kamu mühendislerinin sorunlarının çözümüne yönelik somut bir adım göremedik. Demek ki memur sendikalarının gayretinde biraz eksiklik var. Daha öncede ifade ettiğim üzere kamudaki milyarlık ihalelerin birçok aşamasında kamu mühendislerinin imzalarını görünce ister istemez bu kişilerin yaşadığı sorunları gündemde tutmaya çalışıyorum. Yani bu konuda susmamın doğru olmadığını ve farkındalık oluşturmam gerektiğini düşündüğüm için ısrarla konuyu gündemde tutmaya çalışıyorum. Bu kişilerin Ülke için çok kritik konumda olduğunu bilmemiz ve anlatmamız gerekiyor.
Diğer yandan bazı alanlarda kadrolu kamu mühendisi istihdam edilemiyor. Özellikle bilişim alanında istihdam zorluğu yüksek ücretli sözleşmeli personel istihdamını zorunlu hale getirdi. Aksi takdirde mevcut ücretle çalışacak mühendis bulunamıyor.
Yazılarıma ve sosyal medyada yaptığım paylaşımlara gelen yorumlara bakıldığında ortada ciddi sorunlar olduğu açıkça görülüyor ve mühendisler adeta feryat ediyor. Özellikle memur sendikalarına karşı çok büyük bir tepki olduğu görülüyor. İsterseniz yorumlardan bazılarına birlikte bakalım:
1- Bir gaz vardı aldılar geçti gitti, kimse kamu mühendislerini düşünmüyor ne yazık ki. Sizin sayenizde gündeme geliyor sadece teşekkürler var olun.
2- Sadece bekliyoruz, bakalım konunun, ne zaman farkına varılıp el atılacak.
3- Hangi sendika Ahmet Bey siz daha etkilisiniz sendikalardan. Allah razı olsun. Sendikacılardan bir şey beklemiyoruz.
4- O sendikalar olduğu sürece hiçbir şey olmaz mühendisleri düz memur olarak gören bir sistem kurgulanmış değiştirmezler.
5- Kamu mühendisleri gelir adaletsizliği yaşayan mesleklerin en başında geliyor. Mühendislik meslek kanunu bir an evvel çıkarılmalıdır.
6- Göstermelik çalıştaylarla bizim gazımızı öyle aldılar bitti gitti sanıyorlar ama biz hakkımızı alana kadar mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Sendikalardan ne hayır gelmiş memurlara bu zamana kadar Ahmet Bey gerçek bu, elle tutulur bir kazanım alınmıyor yıllardır.
7- İkram, selamlama, ağırlama uğurlama zaten mevcut aidatlar bunlar için fazlasıyla yeterli.
8- Tüm sendikaların Kamu Mühendislerinin yaşadığı mali, özlük ve emeklilik haklarının çözülmesi için Mühendislik Meslek Kanunu’nun çıkması için sağlam adımlar atmasını bekliyoruz.
9- Hep unutuluyor maalesef böyle giderse yakında yapılan proje ve eserlerin güvenliği tehlikeye girecektir. Mühendisin geleceği yoksa Ülkenin geleceği yoktur.
10- Kamu mühendisleri unutulmayı hakketmiyor, bir an önce Mühendislik Meslek Kanununun çıkarılması ve özlük haklarının iyileştirilmesi gerekiyor.
Gelen yorumlara bakıldığında kamu mühendislerinin memur sendikalarınca kendilerine yetirince sahip çıkılmadığını, seslerinin memur sendikalarınca yeterince duyurulmadığını ve haklarının verilmediğini belirttikleri görülüyor. Demek ki çalıştaylar ve sosyal medya paylaşımlarının ötesinde başka şeyler yapılması gerekiyor. Bunun en başında ise ortak bildiri ve ortak hareket etme gelmektedir. Siyasette yaşanan bir araya gelme kültürünün memur sendikalarında da yaşanması gerekmektedir. Sorun konusunda hem fikir olunduğuna göre bir araya gelerek ortak açıklama yapmak kaçınılmaz hale gelmiştir.
Kamuda çalışan mühendislerin özlük haklarının yıllar içinde dengi olan birçok kamu görevlisinin çok gerisinde kaldığı görülmektedir. Son zamanlarda birçok kamu görevlisine çeşitli düzenlemelerle iyileştirmeler yapılmıştır. Ancak bu iyileştirmeler yapılırken bilerek veya bilmeyerek kamudaki mühendislerin göz ardı edilmesi mühendislerin çalışma huzuru ve barışını bozmuştur.
Sonuç olarak; Mühendislik mesleğinin ileriye taşınması, mesleki gelişimin teşvik edilmesi, bilgi ve tecrübenin ödüllendirilmesi ve övünülecek projelerin katlanarak devam etmesi ile çalışma barışının sağlanabilmesi için kamu mühendisleri taleplerini dört başlık altında şu şekilde sırlamaktadırlar.
1- Kamuda çalışan tüm mühendisler için “Teknik Sorumluluk Tazminatı” adı altında diğer meslek gruplarına yapıldığı gibi yeni bir ödeme kaleminin oluşturulması;
2- Kamu Mühendisi gelirinin yakın zamana kadar benzer gelire sahip olan ve kamuda mühendise denk kabul edilen mesleklerin gelir seviyesine çıkarılması,
3- “Mühendislik Meslek Kanunu” çıkartılarak mesleki gelişimin teşvik edilmesi, bilgi ve tecrübenin ödüllendirilmesi, 4- Tüm kazanımların emekliliğe de yansıtılması ve emekli mühendisler içinde ilave emeklilik ödeneği gibi bir düzenlemenin yapılması gerekmektedir.