enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,1008
EURO
43,4851
ALTIN
4.076,20
BIST
9.317,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
Salı Çok Bulutlu
16°C
Çarşamba Çok Bulutlu
16°C

Sahte elle beyni kandırdılar acı azaldı

Almanya’da bilim adamları, beyin ile beden arasındaki bağı şaşırtıcı bir deneyle sorguladı. “Sahte el illüzyonu” adı verilen yöntemle, katılımcıların hissettikleri acı seviyesinde belirgin bir düşüş yaşandı.

Sahte elle beyni kandırdılar acı azaldı
REKLAM ALANI
21.03.2025 13:24
1
A+
A-

Bochum’daki LWL Üniversitesi Hastanesi Psikosomatik Tıp ve Psikoterapi Kliniği’nden araştırmacılar, beynin görsel ve duyusal bilgilerle nasıl manipüle edilebileceğini test etti.

Deneyde, katılımcıların gerçek elleri görünmeyecek şekilde gizlenirken,onların yerine gerçekçi görünümlü bir “sahte el” konuldu ve kırmızı ışıkla aydınlatıldı.

Bu süreçte, gerçek ele ısı uygulanırken katılımcılar hissettikleri acıyı anlık olarak değerlendirdi. Deneyin sonucuna göre, sahte eli gerçekmiş gibi algılayan bireylerin acı hissi azaldı.

YAZI ARASI REKLAM ALANI
Dokunmadan da illüzyon mümkün

Ancak bu çalışmada, yalnızca ısı ve görsel uyaranlar kullanıldı. 34 sağ elini kullanan katılımcının her biri, ağrı eşiği ölçüldükten sonra sol ellerini ekran arkasına yerleştirdi. Isıtıcı cihazla temasta olan gerçek el görünmezken, sahte elin altına kırmızı ışık verildi.

Acı gerçekten azaldı

Profesör Martin Diers, “Sol ele uygulanan ısı ve aynı anda sahte ele verilen kırmızı ışık illüzyonu tetikledi” dedi.

Deney sonunda katılımcılarla yapılan anketlerde, illüzyonun gerçekleştiği durumlarda ağrı algısının belirgin şekilde düştüğü doğrulandı. Kontrol grubu olarak, sahte elin 180 derece döndürülerek yerleştirildiği bir senaryo da test edildi.

Beyin nasıl kandırılıyor?

Diers’e göre bu etkinin ardında, beynin görsel, ağrısal (nosiseptif) ve bedensel konum (propriyoseptif) bilgilerini birleştirme süreci yatıyor. Ayrıca, “görsel analjezi” adı verilen başka bir olgu da etkili olabilir.

Bu fenomene göre, kişi acı çeken vücut bölgesini görüyorsa, hissettiği acı daha az olabilir. Ancak araştırmacılar, bu etkinin sinirsel temellerinin henüz tam olarak anlaşılmadığını belirtiyor.

Kronik ağrı tedavisinde umut ışığı

Araştırmacılar, bu bulguların gelecekte özellikle karmaşık bölgesel ağrı sendromu gibi durumların tedavisinde kullanılabileceğini düşünüyor.

El bölgesinde görülen şişlik ve kronik ağrılar için, bu tür algı yanılsamalarına dayalı terapilerin yeni bir tedavi kapısı aralayabileceği belirtiliyor.

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.