enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,4930
EURO
43,8196
ALTIN
4.086,71
BIST
9.078,43
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Perşembe Az Bulutlu
17°C
Cuma Az Bulutlu
20°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Açık
24°C

Yeme bağımlılığının etkisi uyuşturucuyla aynı

Son yıllarda yapılan araştırmalar, yeme bağımlılığının beyin kimyası üzerinde tıpkı alkol, uyuşturucu madde ve sigara gibi etki oluşturduğunu ortaya koyuyor. Fonksiyonel Manyetik Rezonans Görüntüleme (FMRG) çalışmalarında yüksek şeker ve yağ içeren …

Yeme bağımlılığının etkisi uyuşturucuyla aynı
REKLAM ALANI
29.04.2025 06:00
0
A+
A-

Son yıllarda yapılan araştırmalar, yeme bağımlılığının beyin kimyası üzerinde tıpkı alkol, uyuşturucu madde ve sigara gibi etki oluşturduğunu ortaya koyuyor. Fonksiyonel Manyetik Rezonans Görüntüleme (FMRG) çalışmalarında yüksek şeker ve yağ içeren yiyeceklerin beyinde dopamin ve opioid salınımını artırarak ödül merkezini uyardığı belirtilirken, bu mekanizma, kokain ve eroin gibi maddelerin beyinde yarattığı etkiyle neredeyse aynı. Uzmanlar, yeme bağımlılığı olan bireylerin yüzde 92’sinde, aynı zamanda bir başka bağımlılık türüne ilişkin belirtilerin gözlemlendiğine dikkat çekiyor.

İRADE EKSİKLİĞİ HAFİF KALIYOR

Yeme bağımlılığını kişinin yemeye karşı kontrolsüz isteği ve davranışı durdurmakta zorlandığı bir durum olarak nitelendiren Medicana Çamlıca Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Uzm. Dyt. Deniz Pirçek, “Özellikle şeker, yağ ve tuz oranı yüksek yiyecekler, beynin ödül merkezinde dopamin salınımını artırarak bağımlılık etkisi yaratıyor” dedi. Pirçek, özellikle yağ, şeker ve tuz bakımından zengin gıdaların, sinir sistemini etkileyerek bağımlılık yapıcı maddelere benzer etkiler gösterdiğini ifade etti. Yeme bağımlılığının irade eksikliğiyle açıklanamayacağını anlatan Pürçek, destek alınmasının şart olduğunu vurguladı. Tedavi sürecinde kişiye bilinçli yemek yeme, haz merkezinin nasıl çalıştığını anlama ve kontrolsüz yeme ataklarıyla baş etme yollarını öğretmek gerektiğini vurgulayan Pürçek, “Düzenli beslenme alışkanlığı kazanmak, egzersiz yapmak ve ilaç tedavisi de sürecin önemli parçasını oluşturuyor” vurgusu yaptı. 2022’deki bir araştırmaya göre, yeme bağımlılığı tanısı alan kişilerin yüzde 25’i madde bağımlılığı tanı ölçütlerini de karşılarken, dünya genelinde obez bireylerin yüzde 20-30’u klinik düzeyde yeme bağımlılığı belirtisi gösteriyor.

YAZI ARASI REKLAM ALANI
REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.